Návrat motorové legendy a řada dalších novinek (nejen) ze středočeské dopravy plus sto let od vzniku ČSD

20.3.2018 8:00 Mgr. Jiří Mazal

Návrat motorové legendy a řada dalších novinek (nejen) ze středočeské dopravy plus sto let od vzniku ČSD

O tiskové konferenci, kterou uspořádaly 15. března České dráhy společně s organizacemi ROPID, KŽC a zástupci Prahy a Středočeského kraje, jsme naše čtenáře již stručně informovali. Nyní se podívejme podrobněji na novinky zejména v turistické oblasti, ale i „běžné“ dopravy na území Prahy a Středočeského kraje.

A seznámíme se i s informacemi celorepublikového významu v souvislosti se stým výročím vzniku Československa, a tím pádem i Československých stétních drah.

 


Vše pro cyklisty

Co do rozsahu nabídky by se dalo říci, že Češi jsou národem cyklistů. Těm se každopádně snaží železnice vyjít vstříc a poskytuje jim řadu spojů. Asi největší novinkou letošní sezony je Cyklovlak Brdy a pravidelný víkendový rychlík z Prahy do Českého ráje a Prachovských skal. Sp 1684 „Cyklo Brdy“ bude jezdit z Prahy přes Příbram do Březnice v soboty, neděle a svátky. V čele soupravy tvořené kromě vozů k sezení velkokapacitním cyklovozem stane „bardotka“ řady 749. S těmito stroji se nadále počítá i na vlacích Posázavského pacifiku.


„Bardotky“ budou i nadále zajíždět na tratě Posázavského pacifiku © Tomáš Poslušný

Další výletní vlak, Sp 1937 „Český ráj“, bude o víkendech a o svátcích spojovat Prahu přes Nymburk a Jičín s Turnovem. Nasazena zde bude motorová souprava (pravděpodobně řada 854) a nebude chybět možnost přepravy jízdních kol.

Cyklistům také bude sloužit Cyklobus Brdy, který navazuje na vlaky linky S7 v Dobřichovicích. Umožní přepravu s kolem přes Mníšek pod Brdy do Kytína. Rozšíří se také speciální cyklovozy na tratích Posázavského pacifiku, které nabídnou větší kapacitu pro přepravu kol.

Již pátou sezónu vyjede Cyklohráček, spojující Prahu se Slaným přes Hostivici, Středokluky a Podlešín okolo hradu Okoř. Kromě vozu pro kola veze i vagony plné hraček, deskových her a balonků – o zábavu se starají „hrajvedoucí“. Cyklohráček také sedmkrát za sezonu navštíví i Zlonice s možností návštěvy místního železničního muzea. Cyklohráček navíc nabízí slevovou kartu, uplatnitelnou v různých restauracích a památkách.

I letos budou fungovat tradiční půjčovny kol, které vznikly již roku 2015 a setrvale o ně roste zájem. Například v roce 2017 bylo jen v Praze-Smíchově vypůjčeno na 902 kol a nárůst činil 9 %. Novinkou je možnost zapůjčení koloběžek a elektrokol.


Interiér Cyklohráčku - balónkový bazének se skluzavkou, 21. 4. 2016  © Jiří Řechka

Novinky v PID a více regionálních vlaků

Potěšitelné je zejména rozšíření možnosti nákupu jízdenek Pražské integrované dopravy do všech osobních pokladen ČD, které se nachází ve stanicích zapojených do systému Pražské integrované dopravy. V 93 pokladnách tak vedle jízdenek ČD půjdou zakoupit i jízdenky PID, ať už jednotlivé, nebo předplatní.

Ve Středočeském kraji naroste počet regionálních vlaků nejen v pracovní dny, ale také o víkendech. Nově budou jezdit přímé vlaky do Mělníka a Mladé Boleslavi, interval vybraných linek se zkrátí na 30 minut, a poslední noční rozjezd vlaků v Praze bude až ve 2.30. Navíc dojde k integraci dalších rychlíků.

Velké změny nastávají u KŽC Doprava. Vedle stávající linky S34 Praha-Masarykovo nádraží – Praha-Čakovice má totiž proběhnout reaktivace trati Čelákovice – Mochov a po 12 letech sem opět budou zajíždět osobní vlaky na lince S24, a to šestkrát denně. Vozidla se však cestující dočkají „tradičního“, v podobě motorového vozu řady 810. Ač má být provoz zahájen 3. dubna, spuštění linky stále není jisté.


Pražská příměstská linka S34 připomíná spíše pojízdné muzeum než dopravu pro 21. století, stejné motoráky zavítají i do Mochova © Pavel Ondrej

KŽC Doprava nadále bude provozovat řadu víkendových výletních linek, např. Pražský motoráček, Podlipanský motoráček, Rakovnický rychlík apod. Novinkou je Kokořínský rychlík přes Neratovice do Mšena v oblasti Kokořínska. Spoj je ideální pro návštěvu kokořínského panství a dolu i města Mělníka.

Nový zážitkový průvodce PID

Novinkou letošního roku je Zážitkový průvodce Pražské integrované dopravy, který vychází ve formě přehledné brožury. Obsahuje souhrnný kalendář všech zvláštních jízd, pravidelných rekreačních spojů a tematických akcí v Praze i ve Středočeském kraji, doplněný o mapu zážitků. Nebudou chybět ani informace o vltavských přívozech nebo tramvajové retrolince č. 23. Průvodce doplňují také slevové kupóny.


Pražská integrovaná doprava zahrnuje také přívozy, jako tento v Podhoří © PID

Jarní akce Pražské integrované dopravy

Pražská integrovaná doprava i letos nabídne řadu zajímavých akcí, které se týkají veřejné dopravy. Stručně alespoň zmiňme následující akce:

  • Den autobusů v Letňanech (14. duben), kde se ukáže na čtyřicet autobusů dopravců v systému PID. Přehlídku budou doprovázet jízdy historickými autobusy.
  • Středočeský železniční den (12. květen), kdy pojede zvláštní parní vlak z Nymburka do Mladé Boleslavi, další historické vlaky se objeví i v okolí Mladé Boleslavi. Chybět nebude ani výstava historických kolejových vozidel a autobusů.
  • Den dětí v Braníku (2. červen) budou doprovázet jízdy parními a motorovými vlaky po tratích pražského uzlu. Zcela unikátní příležitostí bude projížďka po vlečce depa Kačerov, která spojuje železnici se sítí metra. Do kačerovského depa pojede také historická souprava metra a svezení bude možné i historickými autobusy či tramvají.


Historická souprava metra vyjede i na den dětí © Daniel Kylar

Nostalgie á la ČD

Po tratích pražského uzlu bude také možné se svézt 15. září 2018, kdy se koná Regionální den železnice. Jeho centrem se stanou stanice Praha-Smíchov a Praha-Uhříněves. Obzvláště vzácnou příležitostí budou jízdy po vlečce firmy Metrans v terminálu Uhříněves, který ještě žádné osobní vlaky nenavštívily. Neméně zajímavá bude i jízda na odstavné nádraží na Spořilově.

Podobně jako v předchozích letech, i letos České dráhy uspořádají řadu nostalgických jízd. Novinkou je zvláštní vlak na Svatoanenský jarmark do Žleb (trať Čáslav – Třemošnice), který vyjede 21. července. Detailní přehled nostalgických jízd najdou zájemci na webu www.cd.cz/nostalgie a www.cd.cz/zazitky.

Republiku a její železnice již máme 100 let

Československo již sice 25 let neexistuje a jeho vznik není ani na Slovensku (na rozdíl od Česka) státním svátkem, České dráhy se však rozhodly uspořádat řadu akcí při příležitosti stého výročí vzniku Československa, a tudíž i Československých železnic. Akce přitom nebudou koncentrovány pouze na státní svátek 28. října, ale odehrají se v průběhu celého roku. Od dubna bude pro tento účel fungovat stránka https://www.cd.cz/100.


Vlečka Metrans se poprvé dočká příjezdu osobního vlaku © SIMO-CZ

Na cestu vyjedou tyto speciální vlaky:

  • Prezidentský vlak – společný projekt Českých drah a Národního technického muzea. Speciální souprava, v níž budou řazené mimo jiné salonní vozy, které vozily československé prezidenty (včetně Masarykova vozu), vyjede na konci června do vybraných destinací v České republice i na Slovensku. Ve vlaku bude i expozice věnující se cestám prezidentů. Svou cestu tento vlak ukončí na začátku září.
  • Legiovlak – projekt Československé obce legionářské a řady partnerů včetně ČD, který si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace československých legií.
  • Protokolární vlak na Národní den železnice 22. září 2018 v Českých Budějovicích. Národní den železnice bude tematicky laděn k oslavám 100. výročí vzniku Československé republiky. Na místě budou k vidění unikátní historické stroje, které se významně podílely na psaní historie české železnice.
  • Speciální vlak Praha – Lužná u Rakovníka – výroční jízda speciálního parního vlaku z Prahy do Lužné u Rakovníka ve státní svátek 28. října.
  • Masarykův vlak – rekonstrukce slavného návratu T. G. Masaryka z exilu vlakem. Souprava pojede z Rakouska přes Horní Dvořiště, České Budějovice, Veselí nad Lužnicí a Tábor do Prahy. Termín akce je 21. – 22. prosince 2018.


Interiér Vládního salonku na pražském hlavním nádraží během tiskové konference © Jiří Mazal

Konat se nebudou jen zvláštní jízdy, ale i řada dalších aktivit:

  • Dny otevřených dveří salonků, tj. Vládní salonek na pražském hlavním nádraží a Masarykův salonek na Masarykově nádraží. Připravené budou každou poslední sobotu v měsíci od 28. dubna do 29. prosince a během dalších pravidelných akcí (např. Dnů evropského kulturního dědictví nebo festivalu Open House) od 10 do 17 hodin.
  • V září vyjde kniha Historie státních drah 1918 – 2018, kterou připravují ČD společně se ZSSK.
  • Celou kampaň doprovází logo „100 let spolu“, které mimochodem působí docela povedeně.
  • V rámci dnů otevřených dveří salonků proběhnou i komentované vycházky z Masarykova nádraží na pražské hlavní nádraží.

Jak vidno, novinek je opravdu mnoho. Stačí si jen vybrat a některé z akcí se zúčastnit.

Úvodní snímek: „Bardotka“ čísla 749.121-0 během tiskové konference na pražském hlavním nádraží © Jiří Mazal

Súvisiace odkazy